(Jarmo pihatöissä)

Keskiviikkona Saara auttoi Jarmoa siivoamaan MTI:n pihaa. Tytöt eivät saapuneet terapiaan ja kun soitimme organisaatioon jossa he asuvat, meille sanottiin, että kukaan ei ehtinyt tuoda tyttöjä. Täällä ei samalla lailla ymmäretä terapian merkitystä. Jo aiemmin meiltä kysyttiin, että eikö se jo riitä kun tytöt ovat käyneet terapiassa jo muutaman kerran. Yritettiin nyt kovasti selittää miten tärkeää on että tytöt jatkavat käymistä. Saa nähdä tulevatko he ensi viikolla.

Torstai oli normipäivä töissä. Illalla mentiin Marjonneken kanssa pyörillä Raamattupiiriin toiselle puolelle kaupunkia. Oli mukava tavata uusia ihmisiä ja opiskella yhdessä Raamattua. Lähdettiin kotia päin yhdeksän jälkeen ja poljettiin ekaa kertaa pimeällä. Onneksi pyörissä on valot ja liikenne on jo vähän rauhallisempaa tuohon aikaan.

(Päiväkoti Kampong Spuessa)

Tänään, perjantaina, mentiin koko tiimin voimin maaseudulle Kampong Spuehun. Sinne ajaa Phnom Penhistä noin tunnin. Tiet pääkaupungin ulkopuolella (ja osittain Phnom Penhissäkin) ovat huonossa kunnossa. Matka maaseudulle oli hyvin kuoppainen, ei siis ihme, että monet ulkomaalaiset kutsuvat Kambodzan teitä nimellä "Dancing roads".  MTI:lla on siellä pieni päiväkoti, jonne kyläläiset voivat tuoda lapsensa ettei niitä tarvitsisi ottaa mukaan pelloille töihin (lapsia kuulemma kuolee pelloille usein, he joko hukkuvat tai kuivuvat kuumuudessa).Päiväkodin yhteydessä on myös pieni ompelimo, jossa kylän naiset ompelevat laukkuja ja tienaavat niitä myymällä elantonsa.

Roskaaminen on täällä iso ongelma, niin kaupungeissa kuin kylissäkin. Ihmiset heittävät kaikki jätteensä kaduille ja tienvarsiin eikä roskiksi ole missään. Halusimme olla esimerkkinä kyläläisille ja niimpä päätimme järjestää roskan keräys talkoot heidän kylässään. Aikaa ei ollut paljon ja roskia valtavasti, joten kovin suurta eroa emme kylässä saaneet aikaan, mutta ihmisten ihmetykset ja kysymykset kertoivat, että saimme heidät ajattelemaan. Kovasti hämmästelivät, että miksi teemme tällaista, vaikka emme ole olleet siellä edes sotkemassa. Pikkulapset innostuivat myös auttamaan ja ottipa muutama vanhempikin hanskat käteen ja alkoi kerätä roskia kanssamme.

(Reippaina kohti siivousurakkaa)

(Siivoustiimi)

Aurinko paahtoi kuumasti ja tunnin roskien keräämisen jälkeen päässä alkoi jo huimata. Kyläläiset kiittivät kovasti työstämme ja ehkäpä edes osa heidän roskistaan päätyy tulevaisuudessa muualle kuin luontoon. Saimme kerättyä n. 20 jätesäkkiä roskia tunnin aikana, jotka kuljetimme Phnom Penhiin kaatopaikalle (kierrätyksestä täällä ei voi vielä haaveillakaan).

(Pikku Röh Röh)

Söimme yhdessä lounaan päiväkodilla. Kanoja ja koiria juoksenteli ympäriinsä ja tuolien alitse. Piti myös vahtia lautasta, koska tipuset tulivat aika röyhkeästi myös pöydälle. (Tiput täällä ei ole mitään söpöjä, keltaisia pallukoita, vaan melko rujon näköisiä kananalkuja) Perinteinen lounastauko pidettiin ruoan jälkeen. Khmeriläiset menivät unille ja osa pelaamaan lentopalloa. Me höpöteltiin työntekijöiden kanssa ja Saara ihasteli ompelijoiden tekemiä laukkuja (osti myös yhden kotiin)

Kotimatkalle lähdetiin jo kolmen aikaan. Vaikka päivä ei ollut kovin pitkä, alkoi autossa mukavasti nukuttaa. Jarmo nuokkui ja Saara ihasteli maisemia. "Kotiin" oli ihana palata. Vaikka maaseudun rauhassa oli kivaa, niin tuntui hyvältä palata taas paikkaan joka on jo vähän tuttu. Ollaan siis jo näköjään vähän kotiuduttukin tänne vilinään ja hulinaan.

Illalla otettiin mopotaksi ostoskeskukseen vaikka olimme unohtaneet kypärät MTI:lle. Vastoin kaikkia suosituksia ajelimme kolmestaan ilman kypäriä piskuisella mopolla (Kyyti (n.5km) maksoi 5000 rieliä, mikä on n. 0,70 €). Mutta hengissä selvittiin. Takaisin tultiin Tuk tukilla (joka on mopotaksia paljon kalliimpi, $3) koska ruokaostokset eivät olisi mahtuneet enää mopon kyytiin. Jarmo jäi kyydistä vähän aiemmin pois ja haki meille Take away :nä iltaruokaa paikallisesta ravintolasta.

Olo on hikinen ja väsynyt. Onneksi huomenna on vapaata. Ajateltiin yrittää huomenna käydä Thai Airwaysin toimistossa kokeilemassa josko saataisiin eka lento vaihdettua aiemmaksi, että päästäisiin loppuajasta lomalle Thaimaahan.